top of page
download.png

CATHARINA
ONDERZOEKSFONDS

Projecten: Catharina Onderzoeksfonds

De Stichting Catharina Onderzoeksfonds zet zich in voor de financiering van wetenschappelijk onderzoek in het Eindhovense Catharina Ziekenhuis. Dat wordt gedaan omdat het Catharina Ziekenhuis vanuit de overheid geen geld krijgt voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. Alle academische ziekenhuizen krijgen dat wel.

​

Het Catharina Ziekenhuis is een topklinisch ziekenhuis en moet voor onderzoek op zoek naar andere geldstromen. Daarom is de Stichting Catharina Onderzoeksfonds opgericht.
Dankzij medisch wetenschappelijk onderzoek is de zorg continu in beweging. Elke dag zijn er doorbraken: nieuwe behandelmethoden, werkwijzen en medicijnen. Gedegen onderzoek zorgt voor kwaliteit en resultaat op de lange termijn.

Elke bijdrage maakt het verschil. Donaties worden zoveel mogelijk direct besteed aan onderzoek. Bij een doorbraak in zo’n onderzoek brengen zij de nieuwe inzichten snel naar het bed van de patiënt. Want daar gaat het om: de zorg verbeteren; voor u en uw naasten!

​

Stichting Samen Tegen Kanker Valkenswaard heeft de keuze gemaakt om samen te werken met het Catharina Onderzoekfonds te Eindhoven omdat het Catharina Onderzoekfonds dichtbij staat en baanbrekend onderzoek op het gebied van kanker op wereldniveau mogelijk maakt; onderzoek waarvan de resultaten in een relatief kort tijdsbestek direct ten goede komen aan de patient.

De bijdrage van 2023 en 2024 willen we o.a. gebruiken voor onderzoek naar het behandelen van de uitzaaiingen op het buikvlies bij o.a. maagkanker.

Hoe werken zij?

Onderzoekers die werkzaam zijn in het Catharina Ziekenhuis kunnen één keer per jaar een projectaanvraag indienen bij het Wetenschapsbureau van het ziekenhuis, met een schriftelijke en mondelinge motivatie waarom zij denken dat het onderzoek vanuit het Catharina Onderzoeksfonds gefinancierd dient te worden. Door een onafhankelijke commissie wordt de aanvraag beoordeeld en wel of niet toegekend. Dit jaar heeft het Catharina Onderzoeksfonds aan elf onderzoeken een financiering toegekend.

 

www.catharinaonderzoeksfonds.nl

Waarom onderzoek ondersteunen naar behandelen van uitzaaiingen op het buikvlies

Maagkanker staat in de top 5 van kanker die wereldwijd de meeste sterfgevallen veroorzaakt. Bijna de helft van de patiënten met maagkanker heeft op het moment van de diagnose al uitzaaiingen op het buikvlies, en juist deze uitzaaiingen op het buikvlies gaan gepaard met een slechte prognose. Bij andere soorten kanker met buikvliesuitzaaiingen, zoals dikke darm kanker en eierstokkanker, is de laatste jaren veel vooruitgang geboekt in overleving en kwaliteit van leven. De standaardbehandeling van maagkanker bestaat uit chemotherapie, door toevoeging van immuuntherapie (waar slechts bepaalde patiënten voor in aanmerking komen) is prognose gemiddeld 2 maanden langer, maar blijft de prognose slecht. Om deze reden is onderzoek naar betere behandelopties belangrijk om de overleving en de kwaliteit van leven te verbeteren bij patiënten met vergevorderde 

maagkanker. 

 

Oncologisch chirurg dr. Misha Luyer, internist-oncoloog dr. Geert-Jan Creemers en arts-onderzoeker Marion Welten zijn een studie gestart waarbij naast de standaard chemotherapie via een infuus ook chemotherapie in de buikholte wordt toegediend. Hiermee hopen we de uitzaaiingen op het 

buikvlies beter te kunnen behandelen en daarmee zowel de overleving te verbeteren als de bijwerkingen en klachten te verminderen. 

 

Daarnaast zijn we samen met de TU/e aan het testen of we aan de hand van biopten van patiënten al kunnen voorspellen welke chemo- of immunotherapie (combinaties) wel of niet gaan werken zodat we individueel de patiënt de beste behandeling kunnen geven. Tevens willen we door middel van 

artificial intelligence de detectie van uitzaaiingen op het buikvlies op scans verbeteren, waarbij in de toekomst mogelijk een kijkoperatie kan worden bespaard.

bottom of page